مشاوره نوجوان به نوجوانان کمک می کند تا نگرانی هایی را که ممکن است در رشد اجتماعی، عاطفی یا شناختی آن ها تاثیر بگذارد، کشف کنند.

روند درمان به آن ها این فرصت را می دهد تا احساسات دشوار یا گیجی خود را در یک محیط امن با مرزهای مشخص ابراز کنند.مشاوره نوجوانان معمولا روی مسائلی تمرکز دارد که در دوره‌های رشد بیشتر خودشان را نشان می‌دهند. خیلی از روانشناسان مشکلاتی مانند مسائل عاطفی یا اجتماعی، آسیب‌های بیولوژیکی، نقص‌های شناختی و استرس ناشی از تغییرات دوره نوجوانی را تشخیص داده و درمان می‌کنند. اهمیت مراجعه به  مشاوره نوجوان از این جهت است که در دوره نوجوانی تغییرات زیادی چه از نظر جسمی و چه از نظر روحی رخ می‌دهد.

همین تغییرات و فشاری که به نوجوان وارد می‌کنند باعث می‌شوند که نوجوان رفتارها و واکنش‌های غیرعادی داشته باشد. مشاوره نوجوان در صدد کمک به نوجوان در مهمترین دوره زندگیش می باشد. گسترده ترین تغییراتی که یک انسان تجربه می کند در دوران نوجوانی صورت میگیرد که همین نکته باعث بحران های هویت نوجوانی ، ناسازگازی و مشکلات فراوان دیگری می شود که نیاز به بررسی و رسیدگی از طریق مشاوره نوجوان دارد.  نوجوانی دوره مهمی در زندگی هر شخص است. در این دوره او به دنبال یافتن هویت و کشف توانایی‌ها و علایق خویش است. ممکن است در این دوره ۱۲ تا ۱۸ سالگی، تجربیاتی داشته یا حوادثی را تجربه کند که روی عملکرد او تأثیر داشته باشد .یک روانشناس نوجوان ضمن همدلی با نوجوان، به او کمک می‌کند دلایل آشفتگی‌هایش را متوجه شود و راه‌های مختلف کنار آمدن با مسائل را یاد بگیرد تا در آینده از آنها استفاده کند.

نوجوان کیست؟ نوجوانی مرحله‌ی گذر از کودکی به بزرگسالی است که بین ۱۲ تا ۱۸ سال رخ می‌دهد. اما تغییرات فیزیکی و روانشناختی که در نوجوانی اتفاق می‌افتد اغلب زودتر آغاز می‌شوند،حدود سنین ۹ تا ۱۲ سال.نوجوان ممکن است در این دوره همزمان هم سردرگم شود هم مسائل زیادی را کشف کند. این دوره‌ی گذار سوالات زیادی را درباره‌ی استقلال و هویت بر می‌انگیزد، به عنوان یک نوجوان که می‌خواهد «خود» بودن را تجربه کند، احتمالاً با انتخابات سختی درباره‌ی تحصیلات، روابط دوستی، جنسیت، هویت جنسی، مواد مخدر و الکل روبه‌رو می‌شود.بیشتر نوجوانان تا اندازه‌ای دیدگاه خودمحورانه‌ای به زندگی دارند، حالتی که با افزایش سن کمتر می‌شود.

آنها معمولاً فقط روی خودشان تمرکز می‌کنند و باور دارند از دوست صمیمی گرفته تا دورترین آدم زندگیشان، هم همین طور هستند. آنها با احساساتی مثل مورد قضاوت واقع شدن و عدم امنیت دست و پنجه نرم می‌کنند.روابطشان با اعضای خانواده یک قدم عقب می‌رود و جای خود را به روابط با همسالان، علایق رمانتیک و ظاهر می‌دهد و این مسائل را بسیار مهم می‌دانند.این دوره‌ی گذار می‌تواند به طور طبیعی باعث اضطراب نسبت به رشد فیزیکی، تحول روابطشان با دیگران و یافتن جایگاه خود در دنیایی بزرگتر شود. اضطراب خفیف و چالش‌های دیگر طبیعی‌اند، اما وضعیت‌های جدی سلامت روان هم در دوره‌ی نوجوانی نمایان می‌شوند.

تشخیص به موقع یک اختلال می‌تواند به درمان کمک کند.

مشکلات دوران نوجوانی نوجوانان دستخوش تغییرات شگرفی می شوند. آنها علاوه بر تغییرات بیولوژیکی دوران بلوغ، تغییرات شناختی را تجربه می کنند که به آنها اجازه می دهد انتزاعی تر فکر کنند. آنها به طور فزاینده ای بر دوستان متمرکز می شوند. و از آنجایی که آنها به دنبال استقلال بیشتر هستند، اغلب با والدین درگیر می شوند.بیشتر آنها دوران نوجوانی را با مشکلات کمی پشت سر می گذارند، هویت خود را تثبیت می کنند و برای بزرگسالی آماده می شوند. با این حال، برخی مشکلاتی را تجربه می کنند که می تواند منجر به ترک تحصیل، مصرف مواد مخدر یا ارتکاب جرم شود.بعضی از مشکلاتی که نوجوان در دنیای امروز با آن مواجه است  عبارتند از: عزت نفس، تصویر بدن، استرس، قلدری، افسردگی، اعتیاد به فضای مجازی و ….

چگونه با نوجوان خود برخورد کنیم؟ نوجوانان ممکن است در مورد اینکه با چه کسی معاشرت میکنند، چه کار می‌کردند، کجا بودند دروغ بگویند در بعضی مواقع آن ها تلاش زیادی می کنند تا واقعیت را از شما مخفی کنند.بهبود مشکلات نوجوانان با والدین در سال های اولیه نوجوانی شروع می شود. نوجوانانی که دلیل قوانین را در خانواده خود می فهمند، کمتر احتمال دارد که آن ها را زیر پا بگذارند. والدینی که روشی مقتدرانه و نه اقتدار گرایانه در خانه دارند، خانواده ای ایجاد می کنند که در آن نوجوانان از گفتن حقیقت نترسند، حتی زمانی که  حقیقت ناراحت کننده است. آن ها متوجه می شوند که رفتارهای ناخواسته نتایجی به همراه دارد. آن ها بر اساس منطق تصمیم می گیرند و به جای تنبیه و سرزنش با شما صحبت خواهد کرد.